Qatar 2022, el mundial de la por?

La polèmica està servida en el primer Mundial de futbol en territori àrab.

Ferran Torres lluita una pilota contra el combinat suís. // Foto: EFE / Javier Belver
Ferran Torres lluita una pilota contra el combinat suís. // Foto: EFE / Javier Belver

La pilota ja roda en el Mundial de Qatar 2022, el que molts l’han anomenat el Mundial més polèmic dels últims anys. Després de demostrar-se que les infraestructures dissenyades i construïdes per dur a terme aquesta competició, anaven sovint, en contra de la integritat física de molta gent, per fi, s’ha donat tret de sortida. Altes temperatures a certes hores del dia, terrenys de joc en mig del desert, i l’alt índex competitiu en mig de la temporada, pot suposar un gran risc emocional i psicològic pels esportistes d’elit.

A finals de la setmana passada, es feia ressò de la notícia que Ferran Torres, davanter del FC Barcelona, va haver de recórrer a ajuda psicològica, per afrontar els seus problemes emocionals a causa de la gran pressió que suposa vestir l’elàstica blaugrana. Ell mateix reconeixia que “no soc un robot”, fent referència al fet que, abans de futbolistes són persones.

Fent reflexió sobre aquesta mateixa entrevista, podem arribar a la conclusió que el Mundial de Qatar, suposa un nivell més d’estrès i de desgast físic i emocional. Les competicions de clubs paren el seu rodatge per un canvi radical d’aires i de vestidor.

En aquests casos, el treball psicològic ha de ser molt més important de l’habitual. Cal posar de peus a terra als esportistes amb la idea que després d’aquesta competició, no venen les vacances amb família a llocs paradisíacs, sinó tornar al ritme de competició anterior, i amb tots els objectius marcats en joc.

Per tant, podem concloure que l’oasi del Mundial de Qatar pot decantar la balança en molts aspectes. Un mes d’allò més frenètic, que pot significar posar una tireta en aquells equips que estan en hores baixes, i un entrebanc per als que anaven a bon port.